KUOPION VILIMIT 3. - 9.10.2016

elokuvien esittelyt:

 

MAANANTAI 3.10.

klo 9.30 JÄRVEN TARINA (koululaisesitys 1-2 luokat)

Luontodokumentti. Suomi 2015.Ohjaus: Marko Röhr, Kim Saarniluoto. Käsikirjoitus: Antti Tuuri, Marko Röhr. Kuvaus: Teemu Liakka, luontokuvaajina: Teemu Liakka, Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen, Jan Henriksson, Atte Henriksson, Juha Taskinen, Juha Laaksonen, vedenalaiskuvaaja: Teemu Liakka. Musiikki: Panu Aaltio. Kertoja: Samuli Edelmann. Laulaja: Johanna Kurkela. MRP Matila Röhr Productions Oy. 76 min. S

Järven tarina on luontodokumentti Suomen järvistä ja niiden asukeista. Elämää järvissä ja vedessä kuvataan vuodenaikojen mukaan, luonnon vuotuista kiertokulkua seuraillen. Pääosissa ovat linnut, nisäkkäät ja hyönteiset ja muut eliöt, jotka elävät veden äärellä ja pinnan alla. Kertojana toimivan Samuli Edelmannin ääni liittää luontokuviin tarumaailman myytteineen ja uskomuksineen.

Vedenalaisissa kuvissa katsoja kokee mikroskooppisen läheltä järvien elämää!

jt1

 

"Elokuvasta on vaikea löytää vähäistäkään kritisoitavaa. Dokumentin kuvakieli on voimakasta, musiikki tukee kohtauksia täydellisesti, leikkaus on sujuvaa ja tarinoita tukevaa, sekä vaikeasti kuvattava vedenalainen maailma on terävää ja kirkasta katseltavaa.” - Niko Ikonen, EPISODI

Järven tarina on tunteikas ylistyslaulu suomalaisen luonnon kauneudelle. Kuvissa on juhlallisuutta ja arvokkuutta. Toisaalta mukana on myös huumoria ja leikkimielisyyttä.” - Jarmo Valkola, Helsingin Uutiset

Elokuvan traileri: https://youtu.be/KhWumTgsAfo

 

klo 12.30 EDDIE THE EAGLE (koululaisesitys 7-8 luokat) 

Draama. Iso-Britannia, Yhdysvallat, Saksa 2016. Ohjaus: Dexter Fletcher. Käsikirjoitus: Sean Macaulay, Simon Kelton. Kuvaus: George Richmond. Musiikki: Matthew Margeson. Pääosissa: Taron Egerton, Hugh Jackman, Jo Hartley, Edvin Endre, Christopher Walken. Marv Films, Saville Productions, Studio Babelsberg. 106 min. K7

Huom! Ennakkoilmoittautuminen (ks, alasivu "Lapset ja nuoret")

Eddie the eagle on elämäkerrallinen elokuva brittiläisestä mäkihyppääjästä Eddie Edwardsista (Taron Egerton). Eddie on periksiantamaton ja hyväsydäminen. Vaikka hän ei voittanut Olympia-mitallia, voitti hän itsensä. Hän osallistui vuoden 1988 Calgaryn olympialaisiin, jossa meidän oma ""Flying Finn"" (Matti Nykänen) voitti peräti kolme olympia-kultamitallia. Elokuva vilisee tähtiä, kuten Hugh Jackman, joka toimii Eddien valmentaja-apuna hänen valmistautuessaan olympialaisiin sekä Christopher Walken

eddie

 Elokuvan traileri: https://youtu.be/HV5HE2f0GLA

 

klo 18 VILIMIT 2016: AVAJAISET Live Cinema!
ELOKUVAKONSERTTI CHAPLININ POIKA/THE KID.
Klassikkokomedia, 1921
Live-säestys: Tapio Nykänen, piano.

Konsertin kesto n. 60 min. S. Liput:10 € (aikuiset), 7€ (lapset & nuoret, alle 18v)

Nuori yksinhuoltajaäiti hylkää lapsensa, joka päätyy sattumalta kulkurin hoteisiin. Kun kulkuri ei yrityksistään huolimatta pääse lapsesta eroon, päättäähän ryhtyä tämän kasvattajaksi… siitä alkaa loppumaton kommellusten vuo   -ja  rikkumaton, kaiken voittava ystävyys.

THE KID/ CHAPLININ POIKA oli Chaplinin ensimmäinen pitkä komedia, iso taloudellinen ja taiteellinen uhkayritys. Siitä kuitenkin tuli suurmenestys, joka samalla  nosti komedian elokuvassa kokonaan uudelle tasolle ja joka edelleen koskettaa katsojia ympäri maailmaa. On myös sanottu, että Chaplinin esimerkki rohkaisi myös Buster Keatonia ja Harold Lloydia tekemään ja tuottamaan perinteisten lyhyelokuvien lisäksi ns. kokoillan komediaa.

Pianisti Tapio Nykänen säestää Chaplinin mestariteoksen. Chaplin-konsertti soveltuu kaikenikäisille.

 

klo 20  THE ONES BELOW -ALAKERTALAISET

Trilleri. Ohjaus:  David Farr.  Englanti 2015. Pääosissa: Laura Birn, Clémence Poésy, David Morrissey, Stephen Campbell Moore. 87 min. K12. KUOPION ENSI-ILTA!

Kuinka hyvin tunnet naapurisi?  The Ones Below - Alakertalaiset on Laura Birnin tähdittämä ja paljon kehuja maailmalla saanut Roman Polanski-vaikutteinen hyytävä psykologinen jännityselokuva.

Elokuvassa lontoolaiset Kate (mm. Kukkoilijat- ja Harry Potter -elokuvista tunnettu Clémence Poésy) ja Justin (Stephen Campbell Moore) odottavat ensimmäistä lastaan. Heidän alakerran naapureikseen muuttaa outo pariskunta: kireä pankkiiri Jon (mm. The Walking Dead -sarjasta Kuvernöörinä tunnettu David Morrissey) ja tämän nukkemainen skandivaimo Teresa (Laura Birn). Katen tavoin Teresakin on raskaana, mutta kaikki ei tunnu olevan kohdallaan. 

 Alakertalaiset

ELOKUVAN TRAILERI: https://www.youtube.com/watch?v=HJTiOoLHnH4

 

TIISTAI 4.10.

klo 9.30 JÄRVEN TARINA (3-4.luokat)

ks. ESITTELY edellä

 

klo 13 YOUTH (”Nuoruus”)

Italia, Ranska, Sveitsi, Iso-Britannia 2015. Ohjaus ja käsikirjoitus: Paolo Sorrentino. Kuvaus: Luca Bigazzi, Musiikki: David Lang. Pääosissa: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda. Indigo Film, Pathé, France 2 Cinéma. 118 min. K12

Hyvät ystävykset, säveltäjä ja kapellimestari Fred (Michael Caine) ja ohjaajaveteraani Mick (Harvey Keitel) lomailevat yhdessä kylpylähotellissa Sveitsin Alpeilla. Hotelli on täynnä eri alojen julkimoita. Vieraiden joukkoon lukeutuvat muun muassa uuteen rooliinsa valmistautuva nuori näyttelijä, entinen jalkapallotähti, kauneudestaan kuuluisa Miss Universum ja ujohko vuorikiipeilijä.

Miehet alkavat seurailla mielenkiinnolla muiden vieraiden elämää ja käyvät samalla läpi nuoruusvuosiaan ja vielä edessä häämöttäviä haasteita. Fred on jättänyt musiikkiuransa jo taakseen, eikä hänellä ole aikomustakaan palata sen pariin, vaikka Englannin kuningatar Elisabeth II yrittää houkutella häntä esiintymään juhliinsa. Huolta aiheuttaa myös aviokriisiään läpi käyvä tytär (Rachel Weiz). Mick työstää elokuvakäsikirjoitusta, josta on kenties tuleva hänen viimeinen ja tärkein teoksensa. Päänvaivaa tuottavat elokuvan loppu ja sen vastahakoinen tähti (Jane Fonda). Tyylilleen uskollisena ohjaaja Paolo Sorrentino kuvaa henkilöhahmojensa elämää huikein visuaalisin kuvin ja vinon huumorin säestyksellä.

nuoruus

Youth on ennen kaikkea Cainen bravuuri. Myös Keitel on erinomainen, mutta on pääosin juuri Cainen ansiota, että kokonaisuudesta jalostuu poikkeuksellisen sykähdyttävä, viisas ja humaani meditaatio ajasta, ikääntymisestä ja menneisyyden maantieteestä.” - Tuomas Riskala, Episodi

YHTEISTYÖSSÄ: HOPEATÄHTI

Elokuvan traileri: http://fi.filmtrailer.com/cinema/17278/youth

 

klo 19.30 TEIT MEISTÄ KAUNIIN

Suomi 2016. Ohjaus: Tuukka Temonen. Käsikirjoitus: Niisku Haapala. Kuvaus: Arttu Peltomaa, Jan-Niclas Jansson. Pääosissa: Roope Salminen, Mimosa Willamo, Teppo Manner, Iiro Panula, Tatu Sinisalo, Laura Malmivaara, Lorenz Backmann, Olga Temonen, Tommi Taurula, Lotta Backlund (sivurooleissa Tuukka Temonen, Toni Wirtanen, Sipe Santapukki). Optipari Oy. 100 min. K7.

KOTIMAINEN UUTUUS!

Teit meistä kauniin on Apulannan ex-basistin Tuukka Temosen ohjaama draamaelokuva Apulannan syntyvaiheista. Tarina alkaa 90-luvun alun Heinolasta, missä 80-luvun nousukauden jälkeinen raju lama pysäyttää ja palauttaa elämää maan pinnalle.

Toni Wirtanen (Tatu Sinisalo) perustaa yhdessä Lautalan Antin (Roope Salminen), pesunkestävän punkkarin kanssa punk-bändin. Pian mukaan liittyy Antin ystävä Simo ”Sipe” Santapukki (Teppo Manner) ja bändi saa nimekseen ”Apulanta”. Sipen ansiosta Bändin basistiksi värvätään vaihto-oppilasvuottaan Heinolassa viettävä Amanda ”Mandy” Gaynor (Mimosa Willamo), joka tuo bändille uutta nostetta ja mukanaan Tuukka Temosen (Iiro Panula). Luvassa on nuoruuden kipuilua laman kourissa, perheitä unohtamatta, sillä elokuva on myös bändin poikien vanhempien elokuva.

teitmk

Joku viisas on kuulemma sanonut, että ohjaajat eivät saisi tehdä elokuvia omasta elämästään. Minussa on ilmeisesti sen verran punkkaria jäljellä, että päätin olla välittämättä tästä säännöstä. Olen todella innoissani tästä elokuvasta”. - Tuukka Temonen

Elokuvan ensimmäinen teaser: https://youtu.be/fnelOFioP1o

 

KESKIVIIKKO 5.10.

klo 9.30 LONG WAY NORTH/ "Pitkä matka pohjoiseen" (koululaisesitys, 5-6 luokat)

Animaatio. Ranska, Saksa 2015. Ohjaus: Rémi Chayé. Käsikirjoitus: Claire Paoletti
81 min •Tekstitys suomeksi • suositellaan yli 10-vuotiaille
Annecy IFF 2015 / Audience Award
Tokyo Anime Film Award 2016 - Grand Prize & the Governor of Tokyo Award

Animaatioseikkailu LONG WAY NORTH (Tout en haut du monde, 2015) vie tsaarin ajan Pietarista 1892 kauas pohjoiseen. Aristokraattiperheen tytär Sasha rakastaa isoisäänsä, joka on kuuluisa tutkimusmatkailija. Isoisän ja tämän retkikunnan kadotessa matkalla Pohjoisnavalle,Sasha lähtee vaaralliselle peslastusretkelle.

Visuaalisesti hätkähdyttävä tanskalais-ranskalainen elokuva voitti Annecyn kansainvälisesti arvostetun animaatiofestivaalin yleisöpalkinnon. Kuopion ensi-ilta!

Kauas pohjoiseen KUVA

Elokuvan traileri:
https://vimeo.com/127624281

YHTEISTYÖSSÄ : HELSINKI INTERNATIONAL FILM FESTIVAL -R&A FESTIVAALI 

 

klo 13.30 PIENI SISKONI (Savonia- ammattikorkeakoulu + lukiot)

Draama. Ruotsi, Tanska 2015. Ohjaus ja käsikirjoitu: Sanna Lenken. Kuvaus: Moritz Schultheiβ. Musiikki: Per Störby Jutbring. Pääosissa: Amy Deasismont, Rebecka Josephson. Tangy AB. 95 min. K12

YHTEISTYÖSSÄ: SVENSKA NU

Huom! Ennakkoilmoittautuminen(ks. alasivu ”Lapset ja nuoret”)

12-vuotias Stella ihailee isosiskoaan Katjaa enemmän kuin ketään toista. Katja on lahjakas taitoluistelija, ja samalle urapolulle haluaisi pikkusiskokin. Luistelutunnit eivät kuitenkaan ota sujuakseen, ja sipsit maistuvat, vaikka Katjan mukaan huippu-urheilijan pitäisi niistä kieltäytyä. Sitten Stella huomaa että Katja syö koko ajan vähemmän, vaikka treenit vaatisivat enemmän. Kun sairaus tulee esiin, koskettaa se koko perhettä ja vaikea sairaus lyö säröjä perheen arkeen.

Sanna Lenkenin debyyttiohjaus on osin omaelämäkerrallinen. Hän sairasti itse nuorempana anoreksiaa. Pieni siskoni -elokuvassa Sanna Lenken käsittelee vaikeaa sairautta tarkkanäköisesti ja pehmentää sitä sopivalla huumorilla.

Elokuva on palkittu Kristallikarhulla Berliinissä ja yleisön palkinnolla Göteborgissa.

pieni

Pieni siskoni kuvaa tarkkanäköisesti lapsen yrityksiä kantaa liian suurta vastuuta ja koko perheen avuttomuutta käsittämättömänä, pelottavana ja julmana ilmenevän sairauden kanssa.” - Heli Metsätähti, Episodi

PIENI SISKONI on täysosuma, hartaudella työstetty, koskettava kuvaus tuhoavasta sairaudesta ja pelastavasta rakkaudesta.” - Jutta Sarhimaa, Helsingin Sanomat

Elokuvan traileri:https://youtu.be/3ybJvw4BrhI

 

klo 19.30 TULEN MORSIAN

Draama. Suomi, Ruotsi, Norja, Latvia 2016. Ohjaus: Saara Cantell. Käsikirjoitus: Leena Virtanen, Saara Cantell. Kuvaus: Konsta Sohlberg. Pääosissa: Tuulia Eloranta, Lauri Tanskanen, Magnus Krepper, Kaija Pakarinen, Claes Malmberg, Elin Pettersdottir. Periferia Productions Oy. 110 min. K12.

Kotimainen uutuus!

Tulen morsian perustuu tositapahtumiin Ahvenanmaan noitavainoista 1600-luvulla. Elokuva kertoo tarinan nuoresta Annasta (Tuulia Eloranta), kätilö Valpurin (Kaija Pakarinen) kasvattityttärestä. Annaa koulutetaan kylän seuraavaksi parantajaksi, mutta hän ottaakin mieluummin piian paikan uuden kihlakunnantuomari Psilanderin (Magnus Krepper) palveluksessa. Psilander on saanut tehtäväkseen puhdistaa Ahvenanmaa pakanallisista tavoista ja mustasta magiasta. Myös Valpuri ja Anna joutuvat myrskynsilmään.

Nuoruuden innossaan Anna rakastuu jo naimisissa olevaan Eliakseen (Lauri Tanskanen). Miehen intohimo loppuu kuitenkin lyhyeen ja hän jättää Annan. Hyljättynä ja mustasukkaisena Anna syyttää Eliaksen vaimoa, Rakelia (Elin Pettersdottir), noituudesta. Kaikkiaan 16 naista vangitaan epäiltynä liitosta paholaisen kanssa, heidän joukossaan Annan ilmiantama Rakel. Tästä alkaa Annan yksinäinen taistelu hirveän tekonsa sovittamiseksi.

tulenm

Elokuvan teaser:https://youtu.be/9aZffHAJHoU 

 

TORSTAI 6.10.

klo 9.30 TOMORROW (lukiot)

Dokumentti. Ranska 2015. Ohjaus: Cyril Dion, Mélanie Laurent. Käsikirjoitus: Cyril Dion. Kuvaus: Alexandre Léglise. Musiikki: Fredrika Stahl. Pääosissa: Mélanie Laurent, Cyril Dion, Kari Louhivuori, Anthony Barnosky, Olivier De Schutter. 118 min. S

Huom! Ennakkoilmoittautuminen(ks. alasivu ”Lapset ja nuoret”)

Mitä jos sinulle ei kerrottaisi maailman surkeudesta, saasteista, ylikulutuksesta ja epäoikeudenmukaisuudesta, vaan sen sijaan näytettäisiin mitä on jo tehty paremman huomisen hyväksi? Juuri tämän ranskalaiset ohjaajat Mélanie Laurent ja Cyril Dion tekevät mullistavassa dokumentissaan, joka sai vastikään Ranskan Oscar-palkinnon eli Césarin.


Elokuva luotsaa katsojan arkielämäämme koskettavien eri osa-alueiden läpi optimistisella otteella, haasteita kuitenkaan väheksymättä. Jokaista dokumentin kattamaa viittä teemaa kohden – maanviljely, energia, talous, demokratia, koulutus – ohjaajat haastattelivat asiantuntijoita sekä tapasivat tavallisia ihmisiä, virkamiehiä ja yrittäjiä, jotka ovat onnistuneesti ottaneet käyttöön ratkaisuja parempaa tulevaisuutta varten.

Myös Suomi saa dokumentissa huomiota. Laurent ja Dion vierailevat nimittäin Espoon Kirkkojärven peruskoulussa, jossa rehtori Kari Louhivuori esittelee heille suomalaista koulutusjärjestelmää.

Elokuvan kaikki tuotto käytetään nepalilaisten koululaisten hyväksi Smile4Hope Finland Säätiön kautta.
tomorrow

"A shot of optimism: simply inspiring" - Première

"At last, an environmental documentary that makes you feel better!" - Version Femina

Elokuvan trailer: https://youtu.be/Y35F5bmE5XE

 

klo 13 EDDIE THE EAGLE(ammatilliset oppilaitokset)

Huom! Ennakkoilmoittautuminen (ks, alasivu "Lapset ja nuoret")

 Eddie_koulut

Eddie the eagle on elämäkerrallinen elokuva brittiläisestä mäkihyppääjästä Eddie Edwardsista (Taron Egerton). Eddie on periksiantamaton ja hyväsydäminen. Vaikka hän ei voittanut Olympia-mitallia, voitti hän itsensä. Hän osallistui vuoden 1988 Calgaryn olympialaisiin, jossa meidän oma ""Flying Finn"" (Matti Nykänen) voitti peräti kolme olympia-kultamitallia. Elokuva vilisee tähtiä, kuten Hugh Jackman, joka toimii Eddien valmentaja-apuna hänen valmistautuessaan olympialaisiin sekä Christopher Walken.

 

klo 17.30 Hyvät kuvat /alkuilta-esitys: HÄIRIÖTEKIJÄ

Draama. Suomi 2015. Ohjaus: Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä, Jani Volanen, Samu Heikkilä. Kuvaus: Heikki Färm. Pääosissa: Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Elena Leeve, Pirjo Lonka, Jani Volanen, Minna Suuronen, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman, Laura Birn. MJÖLK Movies Oy. 85 min. K12

Salmenperä-sarja

Häiriötekijä on Q-teatterin samannimisen esityksen (2013) pohjalta tehty episodielokuva. Se koostuu kymmenestä erillisestä tarinasta ja näyttelijät ovat samoja kuin teatteriversiossa. Vakavista ja kipeistäkin aiheista komediaa tekevien tarinoiden huumori on epäsovinnaista ja kääntyy toisinaan varsin mustaksi, makaaberiksi ja räävittömäksi. Mitä tapahtuu, kun aatelisperheen äidin häveliäisyys unohtuu elämän viime metreillä? Minkälaisin menoin haudataan mielikuvitusystävä? Entä miten IT-nörtin itsetunto kestää testosteronia uhkuvan metsämiehen kohtaamisen tai miten sujuu asuntonäyttö, jossa asiakas alkaa kuulla häiritseviä ääniä?

Vuoden 2016 Jussi-gaalassa palkittiin Aleksi Salmenperä ohjauksesta, Tommi Korpela miespääosasta ja Samu Heikkilä leikkauksesta.

hairio

Vuoden häkellyttävin ja omalaatuisin kotimainen elokuva on tässä.” - Tarmo Poussu, Iltasanomat

Elokuvan trailerit: https://youtu.be/isgBxcaS0KA

https://youtu.be/CfQ1CncwByU

 

klo 20.00 Hyvät kuvat loppuilta-esitys: HÄIRIÖTEKIJÄ, II esitys

 

PERJANTAI 7.10.

klo 9.30 JÄTTILÄINEN (Kallaveden lukio)

Draama. Suomi 2015. Ohjaus: Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitus: Pekko Pesonen. Kuvaus: Tuomo Hutri. Musiikki: Ville Tanttu. Pääosissa: Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Elena Leeve, Leea Klemola, Pertti Sveholm. Helsinki Filmi Oy. 97 min. K12

Salmenperä-sarja

jatti1 

Tositapahtumiin perustuva Jättiläinen kertoo kainuulaisen Talvivaaran nikkelikaivoksen perustamisesta ja ympäristölupaviranomaisten toiminnasta. Karismaattisen ja voimakastahtoisen Pekka Perän (Jani Volanen) johtama Talvivaara käyttää uutta bioliuotusprosessia nikkelin erottelussa. Kaivos otetaan ilolla vastaan, koska se tuo paikkakunnalle kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja. Nuori ja kunnianhimoinen virkamies Jussi (Joonas Saartamo) saa käsiteltäväkseen kaivoksen ympäristöluvan. Jussi alkaa epäillä, ettei hänelle ole kerrottu koko totuutta. Uusi prosessi ei ehkä olekaan aivan niin harmiton kuin hänen on annettu ymmärtää. Selvittäessään kaivoksen toimintaa, Jussi ajautuu hyvä veli -verkoston kiemuroihin. Hänen täytyy valita missä joukkueessa pelaa vai pelaako ollenkaan?

jatti2

Taiturimainen ohjaaja Aleksi Salmenperä, oivaltavan tarkka käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja vaikuttava näyttelijäkaarti… elokuva on kuin peruskallio: kova, tiukka, graniittinen”. - Jussi Virratvuori, Karjalainen

Jättiläisen ansiot eivät lepää vain sen käsittelemissä yhteiskunnallisissa teemoissa vaan teos on poikkeuksellisen onnistunut myös elokuvataiteellisesti”. - Juha Rosenqvist, Film-o-holic

Elokuvan traileri: https://youtu.be/kO_LvSWyxQs

 

klo 16.00: ONNENPELI 2001 (ohj.Aleksi Salmenperä) + PERINTÖ (ohj. Jussi Hiltunen)

Esitykseen on vapaa pääsy! (K12).

Yhteiskesto: 57 min.

ONNENPELI 2001. Draama. Suomi 2001. Ohjaus: Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitus: Pekko Pesonen, Aleksi Salmenperä. Kuvaus: Tuomo Hutri. Musiikki: Ville Tanttu, Markus Nordenstreng, Jo Hope. Pääosissa: Minna Haapkylä, Ville Virtanen, Tommi Eronen, Johanna af Schultén, Meri Nenonen. Taideteollinen korkeakoulu / Elokuvataiteen ja Lavastustaiteen osasto ETO. 30 min.

Salmenperä-sarja

Onnenpeli 2001 on Aleksi Salmenperän ohjaama oppilastyö, jossa nuori nainen Reetta (Minna Haapkylä) etsii sitä oikeaa miestä 24 tunnin risteilyltä. Risteilyn tiimellyksessä hän päätyy hääpäiväänsä juhlivan avioparin sviittiin. Puolituntisen elokuvan keskiössä on rakkaus monine puolineen.

Onnenpeli 2001 on voittanut lukuisia palkintoja kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla sekä opiskelijaelokuvatapahtumissa. Se nappasi Tampereen elokuvajuhlilla kaikkien aikojen ensimmäisen Jameson Short Film Award -palkinnon Suomessa.

onnenp

"Elokuvani tarkoituksena on herättää kysymys, onko oikeaa tapaa elää toisen ihmisen kanssa, onko toisen kanssa olo vain opittu malli, voiko yksin olla onnellinen" – Aleksi Salmenperä

Onnenpeli 2001 ei ole vanhentunut.-- Elokuva tuntuu kaikin puolin ajankohtaiselta.” – Minna Haapkylä /Radio Suomi (2012)

 

 

 
PERINTÖ. Suomi 2016. Ohjaus: Jussi Hiltunen. Rooleissa: Onni Tommila, Iivari Raittinen, Aki Oksala, Sasa Toivonen, Jorma Tommila. 27 min. K12.
 
Kotimainen uutuus!

"Pojista tulee esikuviensa kaltaisia" 

Kasvutarina pojista, veljeydestä sekä isien heille jättämästä Perinnöstä, joka tuhoaa heidät jos kierrettä ei katkaista. 6- ja 12-vuotiaat veljekset kohtaavat yhden kesäpäivän aikana toisen, aikuisen veljesparin. Tämä kohtaaminen pakottaa kaikki veljekset tekemään valintoja, joista ei ole paluuta.

Yleisradion ja Suomen elokuvasäätiön Suomalainen Novellielokuva 2014-hankkeessa toteutettu elokuva

"Upeampaa kotimaista elokuvaa ei ole nähty vuosiin, eikä yhtään haittaa, että kyseessä on vain vajaat puolituntinen elokuva. Kerronnaltaan ja näkemykseltään se on pitkiä kotimaisia elokuvia hallitumpi. Ohjaaja Jussi Hiltunen on yhdessä käsikirjoittajansa Petra Forsténin kanssa löytänyt tiiviin ja hallitun ilmiasun sille, kuinka tietynlaisten ihmisten elämä voisi mennä."
- Antti Selkokari / Aamulehti
 
HELSINGIN SANOMIEN ARVOSTELU PERINTÖ-elokuvasta, linkki:
http://www.hs.fi/arviot/elokuva/a1459997202814

PERINTÖ-elokuvan traileri: http://youtu.be/4iVHOaWuOY4

 

klo 18 VILIMIEN VIERAANA OHJAAJA ALEKSI SALMENPERÄ

Salmenperän ohjaajahaastattelu, kesto n. 1 tunti  + Jättiläinen-elokuva  (yhteislippu 6 €)

 Aleksi Salmenperä

klo 19 JÄTTILÄINEN

Draama. Ohj. Aleksi Salmenperä. Suomi 2015. 97 min. K12 (ks. esittely yllä)

Salmenperä-sarja

 

klo 20.30 PAHAN KUKAT

Draama. Suomi 2016. Ohjaus ja käsikirjoitus: Antti J. Jokinen. Kuvaus: Matti Eerikäinen. Pääosissa: Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, Mikael Gabriel, Krista Kosonen, Tommi Korpela. Solar Films. Ikäraja: ei vielä tiedossa.

SHANGHAIN kansaivälisillä elokuvajuhlilla  2016 palkittu kotimainen uutuus!

Pahan Kukat on ajankohtainen, rosoinen ja katujen musiikin tahdittama tarina uusioperheestä, joka kamppailee lähiölevottomuuksien paineessa. Elokuvan keskeinen hahmo on 15-vuotias Sipe, jonka koskettava suhde velipuoleensa ja vanhempiinsa muodostaa tarinan ytimen. Uhka poreilee pinnan alla koko ajan, kunnes levottomuudet purkautuvat väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin - kohtalokkain seurauksin.

Katu-uskottava jengidraama Pahan Kukat tulee ensi-iltaan 30. syyskuuta 2016. Ohjaaja Antti J. Jokisen käsikirjoittaman, lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa esiintyvät räppäri Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, räppäri Mikael Gabriel, Krista Kosonen sekä Tommi Korpela. Elokuvassa kuullaan mm. brittiläisen The Exploited -punk-bändin musiikkia. Tunnuskappaleen on kirjoittanut Paleface.

Elokuvassa kuullaan mm. brittiläisen The Exploited -punk-bändin musiikkia. Tunnuskappaleen on kirjoittanut Paleface.

pahankukat

Sain ideani tehdä aiheesta elokuva Göteborgin mellakoiden jälkeen 2012. Halusin tehdä jotain yhteiskunnallista, riipaisevaa ja kaunistelematonta. Pahan kukat on autenttinen tarina Suomesta 2015. Se ei ole poliittinen elokuva, eikä se ota kantaa puolesta tai vastaan nyky-yhteiskunnan toimintamalleihin. Tarkoitus on dokumentoida syrjäytymistä ja turhautumista draaman keinon.” - Antti J. Jokinen, ohjaaja

Elokuvan traileri: https://www.youtube.com/watch?v=7VcsaSkV1Ek

 

LAUANTAI 8.10.

klo 12 LAPSIA JA AIKUISIA

Draama. Suomi 2004. Ohjaus: Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitus: Pekko Pesonen. Kuvaus: Tuomo Hutri. Musiikki: Timo Hietala. Pääosissa: Minna Haapkylä, Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Tommi Eronen, Pekka Strang. Blind Spot Pictures Oy. 102 min. K11

Salmenperä-sarja

Aleksi Salmenperän esikoispitkäelokuva Lapsia ja aikuisia on hänen lopputyönsä Taideteolliseen korkeakouluun. Elokuvassa Venlan (Minna Haapkylä) ja Anteron (Kari-Pekka Toivonen), kolmikymppisen vakiintuneen parin, suhde ajautuu umpikujaan, kun Venla haluaa lapsen, mutta Antero ei. Venla löytää uuden suunnan elämälleen rakastuttuaan työtoveriinsa Satuun (Minttu Mustakallio).

Minttu Mustakallio palkittiin roolistaan parhaan naissivuosan Jussilla vuonna 2005. Elokuva oli lisäksi ehdolla samana vuonna seuraavissa Jussi-palkintokategorioissa: paras elokuva, paras ohjaus, paras naispääosa (Minna Haapkylä), paras käsikirjoitus, paras musiikki ja paras leikkaus. Elokuva sai palkintoja myös ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla.

lapsiajaaik

Halusin väittää, että rakkaudella on iso merkitys. Minulla oli jokin tarve ravistella perinteisiä kaavoja perheen perustamisesta ja niistä arvoista, joita siihen liitetään itsestään selvyytenä.” ”Toivottavasti elokuvasta tulee läpi ajatus, että tunteella tehdyt ratkaisut ovat kuitenkin loppujen lopuksi järkevämpiä kuin järjellä tehdyt ratkaisut.” – Aleksi Salmenperä, Kaleva 7.9.2004

Elokuvan traileri:https://youtu.be/ezE73khvVCY

 

klo 17 VILIMIT LIVE CINEMA!: AUDIOVISUAALINEN KONSERTTI

Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä: nykykarjalaista trancea, 70 min

Lakkautettu kylä

YHTEISTYÖSSÄ: HOPEATÄHTI & SNELLMAN KESÄYLIOPISTO/IKIS. Liput 10 € (IKIS-opintopiiri: 7 €)

Vilimien muusikkovieraina ovat Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä. He pistävät pystyyn huikean, karjalaisia sävyjä soivan konsertin Kino Kuvakukossa. Ohjelmaan sisältyvät livesäestetty Sijaton sielu -lyhytelokuva ja 1900-luvun alusta nykypäivään kulkeva kuvakavalkadi Suistamosta, venäläisestä pikkukylästä. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalankielistä arkistomateriaalia.

Anne-Mari Kivimäki (s. 1976) on tamperelainen muusikko-säveltäjä, joka tekee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan ja konsertoi sekä soolona että yhtyeiden kanssa. Suistamo-tutkimuksen myötä hän on kehittänyt oman musiikkityylin, karjalaisen haitariteknon. Siinä yhdistyy vanha karjalainen hypnoottinen musiikki, tämän päivän konemusiikki ja Kivimäen oma sävelkieli.

Kivimäen Suistamo-sarjaan kuuluva Lakkautettu kylä -albumi valittiin vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi ja se sai myös Emma-ehdokkuuden.

https://suistamo.wordpress.com/lakkautettu-kyla/

 

klo 19 HYMYILEVÄ MIES

Draama. Suomi 2016. Ohjaus: Juho Kuosmanen. Käsikirjoitus: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen. Kuvaus: J-P Passi. Pääosissa: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff. Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab. 96 min. K7

CANNES-PALKITTU ! Kotimainen uutuus!

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962.  Mäkeä elokuvassa esittää uusi, karismaattisen vakuuttava elokuvakasvo Jarkko Lahti. Myös Olli Mäen kunnianhimoista valmentajaa, ex-nyrkkeilijä näyttelevä Eero Milonoff on roolissaan kertakaikkisen loistava.

"Merkkiteos, kirkkaasti erilainen sankaritarina" /HS

hymyileva

"Hymyilevä mies kertoo paitsi rakkauden löytämisestä, myös epäonnistumisen pelosta ja menestymisen pakosta, ja näiden samojen tunteiden kanssa painiskelin myös tätä elokuvaa tehdessäni. Nyt elokuvan valmistuttua olo on helpottunut, vaikka toki maailman merkittävimmän elokuvafestivaalin kilpasarjaan pääsy luo taas uudenlaisia odotuksia. Olli Mäkeä lainatakseni "otellaan ja katellaan miten käy"." - Juho Kuosmanen

 

klo 21 Paha perhe 

Draama. ohj. Aleksi Salmenperä. Suomi 2010. 95 min. K13

Paha perhe

Elokuvassa Paha perhe ylisuojeleva isä (Ville Virtanen) sotkee suhteensa lapsiinsa ja uuteen vaimoonsa (Vera Kiiskinen). Kaksi sisarusta (Lauri Tilkanen ja Pihla Viitala) ovat kasvaneet riitaisan avioeron seurauksena lähes koko ikänsä erillään. Äidin kuoleman jälkeen nuoret tapaavat jälleen ja viihtyvät toistensa seurassa. Isä yrittää puuttua lastensa elämään – hyvin aikein ja surkuhupaisin seurauksin. 

 Elokuva sai parhaan elokuvan jaetun Reflet d'Or –palkinnon Sveitsissä Cinéma Tous Ecrans -elokuvajuhlilla. Suomen Jussi-gaalassa Ville Virtanen palkittiin parhaan miespääosan Jussilla.

On ilo nähdä, kuinka Salmenperä kehittyy elokuva elokuvalta. Paha perhe kertoo samoista teemoista kuin Miehen työ, mutta syvällisemmin, hauskemmin ja traagisemmin. Ilo on myös nähdä, kun joku osaa kertoa tarinaa niin, että katsoja voi luottaa kuvien virtaan ja keskittyä henkilöhahmoihin.” - Jarno Lindemarkille, Etelä-Suomen Sanomat

Salmenperä-sarja

Elokuvan traileri: https://youtu.be/Rb__BCULv6E

 

 

SUNNUNTAI 9.10.

klo 12 RÖLLI JA KAIKKIEN AIKOJEN SALAISUUS

Lastenelokuva. Suomi 2016. Ohjaus ja käsikirjoitus: Taavi Vartia. Kuvaaja: Jyri Hakala. Musiikki: Panu Aaltio. Pääosissa: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr, Alina Tomnikov, Amos Brotherus, Turkka Mastomäki, Krista Kosonen, Iina Kuustonen, Kai Lehtinen, Jari Kotilainen. MRP Matila Röhr Productions. 82 min. Ikäraja ei vielä tiedossa

LIPUT: 7,5 €

 

rolli1

Uusimmassa elokuvassaan Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus Rölli on jo harmaantunut, mutta vielä innokas uusiin seikkailuihin. Hän on ystävystynyt Juurakko-tytön kanssa, joka on Röllin tavoin aikoinaan tippunut taivaalta linnun nokasta, Rölli variksen ja Juurakko haikaran. Kumpikaan heistä ei tiedä, mistä he tarkalleen ovat tulleet ja mihin he alun perin olivat matkalla. On siis luonnollista, että Röllin ja Juurakon uteliaisuus herää heidän kuullessa paikasta kaukana, vuorten, metsien ja meren tuolla puolen nimeltään Kaikkien aikojen alku. Se on paikka, mistä haikarat lähtevät viemään pieniä vauvoja nyyteissään uusiin koteihinsa.

Ystävykset lähtevät unohtumattomalle seikkailulle kohti Kaikkien Aikojen Alkua. Matkan aikana he oppivat, että suuria haaveita ei voi saavuttaa pelkällä uhmalla ja itsepäisyydellä. Elämässä tarvitaan myös ymmärrystä ja oikeudenmukaisuutta.

Rolli_kuva

RÖLLI JA KAIKKIEN AIKOJEN SALAISUUS, ks. traileri: https://youtu.be/rdFgRXiZvgc

 

klo 14 EDDIE THE EAGLE

Draama. Ohj. Dexter Fletcher. Iso-Britannia, USA, Saksa 2016. 106 min. K7

Tositapahtumiin pohjautuva, elämäniloa nostattava draama brittiläisestä mäkihyppääjästä Eddie Edwardsista (Taron Egerton), jolla oli haaveena saada mitali vuoden 1988 Calgaryn olympialaisista. Ainakin kaksi asiaa hän voitti varmasti: voitti itsensä ja liiti samalla ihmisten sydämiin. Eddie on jäänyt ihmisten mieliin omalaatuisena, periksiantamattomana ja hyväsydämisenä hahmona. Elokuvassa Eddie kohtaa kisojen melskeissä myös oman idolinsa, sen ajan mäkihyppysensaation,”Lentävän suomalaisen”, nuoren Matti Nykäsen (Edvin Endre) joka voitti peräti kolme olympia-kultamitalia.

Elokuva vilisee tähtiä, kuten Hugh Jackman, joka toimii Eddien valmentaja-apuna hänen valmistautuessaan olympialaisiin sekä Christopher Walken.

Eddie KUVA

"Hykerryttävä hyvän mielen elokuva"/ HS

 

klo 16 AEROBICS - A LOVE STORY

Draama. Ruotsi 2015. Ohjaus: Anders Rune. Käsikirjoitus: Niklas Holmgren. Kuvaus: Caleb Eike Smith. Musiikki: Juha Silventoinen. Pääosissa: Marina Nyström, Viktor von Schirach, Madeleine Martin. Family Planning, Film Fatale AB. Suomenkielinen tekstitys. 74 min. K12

Kuukauden pohjoismainen elokuva/ yhteistyössä Walhalla & Svenska Nu

Kehitysvammainen Maria (Marina Nyström) asuu yhdessä ylivarjelevan siskonsa Helenin (Madeleine Martin) kanssa. Eräänä päivänä Maria tapaa masentuneen TV-tuottajan Jannen (Victor von Schirach) ja he aloittavat rakkaussuhteen salaa. Juuri tätä Maria on odottanut - sitä tavallista elämää, rakkautta ja kumppanuutta - mutta kehitysvamman takia rakastunutta paria kohdellaan eri tavalla.

Elokuva kertoo rakkaudesta ja oikeudesta rakastaa toista ihmistä. Aerobics – a Love Story on palkittu useilla elokuvafestivaaleilla.

aero

Elokuvan traileri: https://youtu.be/aOvD66FRwSk

    

 

klo 18 MIEHEN TYÖ

Draama. Suomi 2007. Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä. Kuvaus: Tuomo Hutri. Musiikki: Ville Tanttu. Pääosissa: Tommi Korpela, Maria Heiskanen, Jani Volanen, Stan Saanila. Blind Spot Pictures Oy. 103 min. K15

Salmenperä-sarja

 Miehen työn pääosassa on betonitehtaalta potkut saanut Juha (Tommi Korpela). Hän ei halua paljastaa totuutta työtilanteestaan masentuneelle ja lapsista huolehtivalle vaimolleen Katjalle (Maria Heiskanen). Niinpä Juha herää edelleen aikaisin aamulla lähteäkseen töihin, mutta suunnistaakin kulkunsa tutulle huoltoasemalle. Hakiessaan remonttimiehentöitä, Juha päätyykin myymään itseään. Raha ja halu elättää perheensä kaikin keinoin saavat Juhan jatkamaan työtään prostituoituna.

Miehen työ sai useita kansainvälisiä palkintoja. Se palkittiin mm. parhaana näytelmäelokuvana Espanjan Valencian Cinema Jove -kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kotimaassa Tommi Korpela sai parhaan <span s