SCIFI-VILIMIT, Kuopio 4-7.10.2018

ensi syksynä elokuvafestivaalin teemana ovat ihmeelliset tieteisseikkailut

 Juliste_2018

Kuopion Vilimit 2018 järjestetään ensi syksynä teemalla science fiction elokuvissa. Ohjelmistossa nähdään tiedefantasioita maalla, merellä ja maailmankaikkeuksissa, niin avaruudessa kuin ihmismielessä.

Kuopion Vilimit 2018-elokuvatapahtuman pääsarja rakentuu länsimaisista tieteiselokuvien klassikoista.   Uusinta scifi-tuotantoa festivaalilla edustaa ihmiskunnan valta- ja selviytymistaisteluja eri ajoissa ja planeetoilla kuvaava nk.  Iron Sky-maailma. Iron Sky (”Rautataivas”) on suomalainen, kansainvälistynyt elokuvatrilogia-projekti.  Vuosien myötä Iron Sky on laajentunut  myös sarjakuvan ja kirjallisuuden puolelle ja siitä on tehty erilaisia pelejä.

SCIFI-VILIMIEN päänäyttämönä toimii 338-paikkainen elokuvateatteri Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27. Festivaalilla on tieteiselokuvien sarjan lisäksi runsaasti monentyyppistä ohjelmaa ilmaisesityksinä päiväkodeille ja kouluille. Osa koululaisesityksistä järjestetään Kuopion lähialuekeskuksissa.

 

 Avajaiset 2018Kielletty_Planeetta
Sanataiteilija OLAVI RYTKÖNEN tarttui iloisin mielin hommiin: KIELLETTY PLANEETTA kääntyy savoksi avajaisissa

AVAJAISISSA FANTASTINEN ”KIELLETTY PLANEETTA” (1956) – SAVON KIELELLÄ!

Jo SCIFI-VILIMIEN avajaisissa, torstaina 4.10. klo 18 Kino Kuvakukossa on mahdollista saada kunnon savolainen tartunta tieteiselokuvien maailmaan.

Toimittaja, kirjailija Olavi Rytkösen murrelaboratoriosta karanneiden virusten saattelemana luvassa on nimittäin ainutlaatuinen elokuvailta. Kuopion Vilimit 2018-avajaisesityksenä esitetään kautta aikain arvostetuimpiin tieteisfiktioihin lukeutuva, edelleen valtavan kiehtova, humoristinenkin "Kielletty Planeetta” (Forbidden Planet. Ohj. Fred M. Wilcox, USA 1956) – koko aurinkokunnassa ensi kertaa tekstitettynä savoksi

Avajaisesityksen savontaja Olavi Rytkönentuli suuren yleisön tietoisuuteen jo 1990-luvun lopulla savon murteelle kääntämiensä Asterix- ym.sarjakuvien myötä. Kannattaa tulla kauempaakin!

 

 logans_run
Mukana klassikko-sarjassa mm. LOGAN´S RUN vuodelta 1976.
 

KLASSIKKOSARJA

SCIFI-VILIMIEN ohjelman klassikkosarjassa nähdään annos kuuluisia teoksia alkaen elokuvan varhaisajoilta.

 Maailman ensimmäiseksi scifi-elokuvaksi tituleeratun, oman aikansa trikkivelho Georges Mélièsin kuuluisin teos ”Matka kuuhun” (Le Voyage Dans la Lune, 1902) nähdään nyt ensi kertaa Kuopiossa sensaatiomaisena, 2010-luvulla julkaistuna väriversiona jonka mahdollisti 1990-luvulla löytynyt, käsin värjätty mutta erittäin pahoin hapertunut ja repeillyt  filmikopio.  Vuosia kestäneen restauroinnin jälkeen värit ovat palanneet Mèliesin kuulennolle.

Klassikkosarjassa on mukana myös mm. kylmän sodan kuvaus ”Pommin varjossa” (Lock Safe, 1953), ”Plan 9 from Outer Space” (1959), tsekkiläisen Karel Zemanin häkellyttävän kekseliäs Paroni Munchhausenin uskomattomat seikkailut” (Baron Prášil, 1961), vahvasti pop-henkinen ”Kymmenes uhri” Italiasta (Le Deccima Vittima, 1966) ”Logan´s Run” (1976), ”Pako New Yorkista” (Escape from New York, 1980) sekä jo ikoniseksi noussut, Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä dystopia ”Total Recall –Unohda tai kuole” (1990) jossa ihmisen ja bioteknologian suhde tiivistyy ja ihmismieltä manipuloidaan oikein  olan takaa.

 

2Mielonen_Tero
Ilmakehätutkija, sarjakuvakirjailija TERO MIELOSEN alustus
VILIMEILLÄ su 7.10. klo 12. VAPAA PÄÄSY!

EPÄMIELLYTTÄVÄ TOTUUS 2: ILMASTONMUUTOS-ELOKUVAN ALUSTAJANA ILMAKEHÄTUTKIJA TERO MIELONEN

Fiktiivisten seikkailujen vastapainoksi mukaan on päässyt myös tiukka tieteellinen puheenvuoro ”Epämiellyttävä totuus 2” ( An Inconvenient Sequel: Truth to Power, 2017, Suomenkilelinen versio ilm. 2018) Se on ilmastonmuutosta käsittelevä, Yhdysvaltain ex-varapresidentin ja Nobel-palkitun Al Goren globaali poliittinen päivitys 10 vuoden takaiselle, valtavaksi ilmiöksi nousseelle Epämiellyttävä totuus-elokuvalle. 

Kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Oscar-voittaja Epämiellyttävä totuus toi ilmastonmuutoksen valtavirran tietoisuuteen, Epämiellyttävä totuus osoittautuu erittäin ajankohtaiseksi. Entinen varapresidentti Al Gore jatkaa väsymätöntä taistoaan matkaten ympäri maapalloa kouluttamassa ja inspiroimassa seuraavaa ilmastonsuojelijasukupolvea. Tämä avartava, hälyttävä ja vakuuttava jatko-osa osoittaa, että vaikka paljon on vaakalaudalla, ratkaisu ilmastokriisiin on ulottuvillamme.

Johdatuksena aiheeseen kuullaan ilmakehätutkija, sarjakuvakirjailija Tero Mielosen alustus. Esitys on Kuopion ensi-ilta, suomenkielisin tekstein ja siihen on yleisöllä VAPAA PÄÄSY. 

 

Johanna_Sinisalo_Kuvaaja_Heidi_Tirri
JOHANNA SINISALO VILIMIEN VIERAANA lauantaina 6.10.2018  KLO 13.15  Kino Kuvakukossa (Kuva: Heidi Tirri)

KIRJAIIJA JOHANNA SINISALO JA IRON SKY-MAAILMA

Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaiskirjailijoihin kuuluva Johanna Sinisalo saapuu SCIFI-VILIMEILLE la 6.10. luennoimaan Iron Sky-tarinamaailmasta. Sinisalo on toiminut Iron Sky:n alkuperäistarinatiimin vetäjänä ja yhtenä kirjoittajista. Sinisalolta ilmestyy elokuussa 2018 Iron Sky-maailmaa edelleen rikastava uutuuskirja Renaten tarina (Johnny Kniga, 2018). Miltä näyttää ylenpalttinen Maa, kun sitä katselee kirkasotsainen nuori nainen Kuun pimeältä puolelta?

Seuraavaksi ensi-iltaan on tulossa Iron Sky-elokuvatrilogian toinen osa, jo innokkaasti faniyleisön odottama Iron Sky: The Coming Race. Luvassa on pikimustalla huumorilla ryyditetty seikkailu, joka avaa historiaa ennakkoluulottomasti ja esittelee myös vaihtoehtoisen luomistarinan.

Kino Kuvakukon aulaan on tulossa Viliimien ajaksi ROSEBUD-kirjakaupan  POP UP-MYYMÄLÄ, saatavilla scifi-aiheisia kirjoja ja elokuvia, myös Sinisalon kyseistä uutuusteosta.

 

 

Creep Nasu_Viljanmaa
CREEPING TERROR-elokuvan (vas.) säestyksessä kuullaan mm. themeriniä NASU VILJANMAAN  (oik.) soittamana.
Theremin on suurta taitoa vaativa elektroninen soitin, jota soitetaan ilman fyysistä kosketusta.
 

KINOKONSERTTI ”CREEPING TERROR”, ESIINTYJINÄ NASU VILJANMAA & MARKO PYHÄHUHTA

”Creeping Terror” (ohj. Vic Savage, 1964) on moninaisten kommellusten jäljiltä valmistunut kulttiklassikko, joka keikkuu yhä kärkisijoilla monilla Maailman huonoin elokuva-listoilla.  Tellukselle lennähtävät avaruuden örkit muistuttavat suuria räsymattoja, nuoret osaavat twistata ja virkavalta on pulassa ilman armeijaa. 

 Elokuvan nähdään live-esiintyjien kera lauantai-iltana 6.10. klo 19.30. Ainutlaatuisesta audiotaide-elämyksestä vastaavat ” kauhun ja scifin supersoitinta” Thereminiä ja syntikoita soittava Nasu Viljanmaa sekä elokuvan suomeksi live-dubbaava Marko Pyhähuhta. Konsertin juontaa Antti Näyhä. Konsertti-illan spesiaaliin henkeen kuuluu myös se, että elokuva nähdään 16 mm:n nostalgisilta filmikeloilta.

****

 

SCIFI-VILIMIT-ohjelmakartta 2018 julkaistaan elokuussa

 Kymmenes_uhri
Kymmenes Uhri (La Deccima Vittima, 196&): Ursula Andress! Sunnuntaina 7.10.
 
 Total_Recall
Total Recall -Unohda tai kuole (1990): Arnold Scwartzenegger!  Perjantaina 5.10.

 

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

************