Vuosi 2017 on KUOPION VILIMIT-tapahtuman 30-vuotisjuhlavuosi

Kuopion Vilimit seuraavan kerran ajalla 2.-8.10.2017

- ohjelma julkistetaan toukokuussa 2017 -

***********************************

 

tiedote 11.10.2016

KUOPION VILIMIT 2016  tapahtumaviikko tarjosi monipuolisesti elokuvia ja musiikkia

Kuopion Vilimejä vietettiin 3.-9.10.2016. Tapahtuman päävieraana oli ohjaaja ja käsikirjoittaja Aleksi Salmenperä. Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä vastasivat karjalaista nykykansanmusiikkia sisältävästä audiovisuaalisesta konsertista. Avajaisten kinokonsertissa pianisti Tapio Nykänen säesti Chaplinin mestariteoksen Chaplinin poika/The Kid vuodelta 1921. Kokonaisuus nähtiin myös Nilsiässä Kino Mantussa Vilimien päätösesityksenä.

Vilimit laajenivat tänä vuonna lähialueille, sekä esityksin että työpajoin. ”Kiusaamista vastaan taiteen keinoin”-elokuvatyöpajoja järjestettiin alakoululaisille Karttulassa ja Nilsiässä. Vilimien päänäyttämönä oli totuttuun tapaan Kino Kuvakukko ja uutena esitystilana 150-paikkainen Kino Manttu Nilsiässä. Lisäksi koululaisesityksiä oli Karttulassa Kissakuusenkoululla sekä päiväkotiesityksiä Ylä-Pyörön koulun auditoriossa. Vilimeillä oli yhteensä lähes 5000 kävijää.

Koululaisnäytöksissä suosituimmiksi esityksiksi nousivat luontodokumentti Järven tarina ja ranskalainen animaatio Long Way North. Myös Musamaatiot keräsivät iloista yleisöä päiväkodeista Kino Kuvakukkoon ja Pyörön auditorioon. Varsinaisesta Vilimit-ohjelmistosta yleisöä kiinnostivat mm. avajaisten Chaplin-konsertti, Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä audiovisuaalinen konsertti ja Aleksi Salmenperän ohjaama Jussi-palkittu Häiriötekijä.

Kuopion Vilimit -elokuvatapahtuman järjesti Itä-Suomen audiovisuaalisen kulttuurin koulutus- ja kehittämiskeskus ISAK ry, pääyhteistyökumppanina elokuvateatteri Kino Kuvakukko.

Kuopion Vilimit kiittää yleisöä & yhteistyökumppaneita tapahtumaan osallistumisesta.

Tervetuloa mukaan jälleen vuonna 2017 , kun Kuopion Vilimit juhlii 30-vuotisjuhlavuotta!


Lisätietoja: www.vilimit.fi
saija.nissinen@kuopio.fi
kaisamaria.remes@gmail.com (12.10.2016 saakka

 

HISTORIAA/VILIMIT 2016:

KUOPION VILIMIT 3.-9.10.2016

Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27

juliste2016


Kuopion Vilimejä vietetään nyt 29. kerran. Päänäyttämönä toimii Kuopion suurin yksittäinen elokuvateatterisali, 338-paikkainen Kino Kuvakukko. Iloisia uutisia elokuvien ystäville: Kuvakukko sai elokuussa 2016 uuden, yhä ehomman, valovoimaisen valkokankaan, etusalin uusittujen kaiuttimien lisäksi.

Tänä vuonna Vilimit laajenee myös lähialueille, sekä esityksin että työpajoin. ”Kiusaamista vastaan taiteen keinoin”-elokuvatyöpajoja järjestetään alakouluilla Nilsiässä ja Karttulassa.150-paikkaisella Kino Mantulla Nilsiässä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Vilimit-ohjelmaa. 

Vilimien päävieraaksi  saapuu tämän vuoden puhutuimman kotimaisen, ”Talvivaara-draaman” Jättiläinen ohjaaja, Jussi-palkittu Aleksi Salmenperä. Salmenperän haastattelu Kino Kuvakukossa pe 7.10. klo 18, haastattelijana toimittaja Risto Löf.

Vuoden 2016 muusikkovieraat, Emma-ehdokkuuden saaneet Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä vastaavat kuvallistetusta ja tarinallistetusta konsertista. Kokonaisuus koostuu koskettavista valokuvista ja Karjalaan liittyvistä lyhyttarinoista, jotka on musiikillisesti kiedottu nykykarjalaiseen tranceen monilla soittimilla, aina Notka-haitarista jouhikkoon. Lakkautettu kylä-albumi oli Vuoden kansanmusiikkilevy 2015.

Elokuvaesitykset ovat tuttuun tapaan pääosin elokuvateatteri Kino Kuvakukossa. Kuvakukossa on myös esillä tapahtuman aikana fantasia- ja satuaiheinen julistenäyttely kuopiolaisen yksityiskeräilijän vanhoista alkuperäisistä elokuvajulisteista ympäri maailmaa.

Vilimien avajaisia vietetään maanantaina 3.10. klo 18 Kuvakukossa. Avajaisohjelma julkistetaan 8.syyskuuta.PÄÄVIERAANA ALEKSI SALMENPERÄ

Salmenpera
KUVA: Aleksi Salmenperä ALASKA HIGHWAYn (MADE Oy) kuvauksissa v. 2013.

Aleksi Salmenperä (s. 1973) kuuluu nykyohjaajien merkittävimpään ja mielenkiintoisimpaan  kärkeen.  Hänen ohjaamansa elokuvat ovat saaneet paljon huomiota mediassa ja yleisön parissa. Elokuvia on palkittu kotimaisilla ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Vilimeillä esitetään Salmenperän tuoreimmista elokuvista Q-teatterin näytelmästä sovitettu episodielokuva Häiriötekijä (2015) ja Talvivaara-kaivoksen lupamenettelyistä kertova fiktio Jättiläinen (2016). Lisäksi ohjelmistoon kuuluu hänen varhaisempia töitä kuten esikoispitkä Lapsia ja aikuisia (2004) ja lyhytelokuva Onnenpeli 2001 (2001), josta Salmenperä sai ensimmäisenä suomalaisena Jameson Short Film Award -palkinnon.

Salmenperä saapuu Vilimeille perjantaina 7.10. Tunnin kestoinen ohjaajahaastattelu alkaa klo. 18, jonka jälkeen katsotaan elokuva Jättiläinen.

 
ARVOSTELUMENESTYS, VIHDOIN MYÖS KUOPIOSSA:
KARJALAISTA HAITARITEKNOA AUDIOVISUAALISESSA KONSERTISSA

Lakkautettu kylä kuva

Vuoden 2016 Vilimien muusikkovieraina ovat Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä. He pistävät pystyyn huikean, karjalaisia sävyjä soivan konsertin lauantaina 8.10 klo 17 Kino Kuvakukossa. Ohjelmaan sisältyvät livesäestetty Sijaton sielu -lyhytelokuva ja 1900-luvun alusta nykypäivään kulkeva kuvakavalkadi Suistamosta, venäläisestä pikkukylästä. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalankielistä arkistomateriaalia.

Anne-Mari Kivimäki (s. 1976) on tamperelainen muusikko-säveltäjä, joka tekee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan ja konsertoi sekä soolona että yhtyeiden kanssa. Suistamo-tutkimuksen myötä hän on kehittänyt oman musiikkityylin, karjalaisen haitariteknon. Siinä yhdistyy vanha karjalainen hypnoottinen musiikki, tämän päivän konemusiikki ja Kivimäen oma sävelkieli.

Kivimäen Suistamo-sarjaan kuuluva Lakkautettu kylä -albumi valittiin vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi ja se sai myös Emma-ehdokkuuden 2016.LISÄÄ TARJONTAA LAPSILLE JA NUORILLE, VILIMIT LAAJENEE LÄHIALUEILLE

PS kuva

Vilimeillä on aina esitetty lapsille ja nuorille laadukkaita ja tuoreita elokuvia ilmaisissa koululaisnäytöksissä. Tänä vuonna lasten ja nuorten elokuvatarjontaa lisätään, samalla kun kokeiluluontoisesti Kuopion Vilimit laajenee Nilsiään ja Karttulaan.

Syksyn ensi-iltoihin kuuluva Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus esitetään Kino Kuvakukon lisäksi Kino Mantussa (Vesitornintie 1) Nilsiässä la 8.10. klo 13. Nilsiän ohjelmistossa on mukana myös mm. nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnattu, palkittu Pieni siskoni, ilmaisesityksenä su 9.10. klo 13.

Karttulan näytökset on suunnattu koululaisille ja ne järjestetään Karttulanlahden koululla osana koulupäivää.


SYKSYN ENSI-ILTAELOKUVIA JA ERÄS MÄKIKOTKA

HM kuva

Kuopion Vilimit 2016 esittää jälleen kotimaisia uutuuksia, joiden ensi-ilta on syksyllä. Ohjelmistoon kuuluvat mm. Juho Kuosmasen esikoisohjaus, Cannes-voittaja Hymyilevä mies, Antti J. Jokisen jengikuvaus Pahan kukat, Saara Cantellin vahva, keskiajan noitavainoista Ahvenanmaalla kertova Tulen morsian  ja erityisesti Apulannan faneille Tuukka Temosen ohjaama  suomi-punkin historiasta kertova, korosteisen tosipohjainen draama Teit meistä kauniin. Komean kotimaisen syksyn lisäksi nähdään suomalaisittain erityisen kiinnostava, maailmalla suitsutettu englantilaisjännäri The Ones Below -Alakertalaiset (Suomen ensi-ilta syyskuussa), jonka yhtä keskeistä pääosaa näyttelee kotimaisen elokuvan kiintotähdeksi vauhdilla noussut Laura Birn.

Kansainvälisestä tuotannosta esille liitää Eddie the Eagle, 80-luvulla Iso-Britanniaa mäkihypyssä edustaneesta Eddie Edwardista kertova elokuva. Sympaattista ja kunnianhimoista Eddie Edwardsia on tituleerattu maailman huonoimmaksi mäkihyppääjäksi. V-tyyliään esittävä Eddie komistaa myös Vilimit 2016 -julistetta.


Kuopion Vilimit-elokuvatapahtuman järjestää Itä-Suomen audiovisuaalisen kulttuurin koulutus- ja kehittämisyhdistys ISAK ry, pääyhteistyökumppanina elokuvateatteri Kino Kuvakukko.

****